Sfaturi practice pentru un iluminat perfect in casa

Date

February 17, 2016

Felul in care lumina se propaga in interiorul casei este un aspect deosebit de important care ne regleaza, in primul rand, starea de spirit. Lumina aduce un plus de confort si caldura unei incaperi iar acest fapt se va reflecta imediat si in buna noastra dispozitie. Iluminarea locuintei este cu atat mai importanta in serile lungi de iarna cand ne simtim mohorati ca vremea de afara, iar o lampa sau veioza bine amplasata ne poate scoate din starea de amorteala. Am ales mai jos cateva sfaturi practice pentru un iluminat perfect in casa:

Un prim pas, spun designerii de interior, este evitarea reflexiilor in interiorul locuintei deoarece acestea deranjeaza si obosesc ochiul si distrag atentia de la principalele surse de lumina. In acest caz, evitati sa folositi mese acoperite cu sticla care propaga cel mai usor reflexiile sau aveti grija sa amplasati sursele de lumina, precum lampile sau veiozele, astfel incat acestea sa nu se reflecte in mobilierul din incapere.

Specialistii mai recomanda sa optati pentru becuri cu lumina galbena sau lampe cu abajur in aceasta culoare pentru ca aceasta creeaza o atmosfera mai placuta, mai calda, decat becurile cu lumina alba care sunt deranjante pentru ochi. Ideal este ca astfel de becuri sa fie montate la principala sursa de iluminat dintr-o incapere, precum lustra.

Amplasati sursele de lumina in functie de nevoile voastre si de specificul camerei. Astfel, puneti lampi langa pat sau langa fotoliul in care cititi o carte sau ziarul. In bucatarie, un dulap suspendat cu spoturi deasupra blatului este de ajutor in activitatea specifica. De asemenea, instalati spoturi cu lumina reglabila sau chiar lumina controlata de senzori de miscare pe holuri care sa vegheze in cursul noptii. Sursele de lumina cu intensitate reglabila sunt ideale si pentru camerele unde aveti nevoie de lumina ambientala.

Pentru living, specialistii recomanda iluminarea mai multor colturi ale camerei si e de preferat ca fluxul de lumina sa cada asupra unui obiect reprezentativ, precum un tablou, un fotoliu sau un scaun cu un design aparte etc. In sufragerie, este indicat ca lumina sa cada pe masa iar in dormitor puteti alege lumina difuza, similara cu cea a unei lumanari, pentru o atmosfera romantica.

Indiferent de camera, este recomandat sa optimizati lumina naturala, cea mai sanatoasa si ieftina sursa. O puteti avea din plin cu ajutorul ferestrelor largi, ale celor de mansarda sau, dupa modelul scandinav, optand pentru tencuiala alba sau mobilier de aceeasi culoare care potenteaza lumina naturala.

Sursa: www.casepractice.ro

RELATED POSTS